2012. június 18., hétfő

Illedelmesen ül és beszél...

Üdv!
Gondolom mielőtt bármit is kezdenék ezzel az bloggal, be kéne mutatkoznom. Akkor kezdjünk is hozzá!
Mint oldalt, a bemutatkozó rovatból kiderült, én Abigail vagyok, és egyelőre ennyi elég is, nem mintha olyan sokan törnék magukat, hogy többet megtudjanak egy új bloggerről, akinek ez lenne az első, értelmesnek és összeszedettnek nem mondható bejegyzése. De hogy mégse üres kézzel menjetek haza, egy-két információ morzsát elszórok.
"There are two great days in a person's life: the day we are born and the day we prove why we are born.
Best wishes to the second one!"



Szóval szólnék néhány szót az avataromról. Ő itt Mulan. Gondolom itt elég sokan (az a két ember, aki idetévedt véletlen) összeráncolják a szemöldöküket és fej vakargatva kérdik, hogy ki az a Mulan. Nos, ő lenne az eltussolt Disney hercegnő. És miért hallgatnak róla? Mert nem fér bele a Disney által sablonizált hercegnő karakterbe. Hogy ne harapófogóval kelljen kiszedni belőlem a dolgokat, abbahagyom a saját magam kérdezgetését, mert a végén skizofrénnek hisznek, és azt nem szeretnénk. Szóval, míg a többi hercegnő várja a fehér lovon érkező királyfit, hogy megmentse őket a szörnyű végtől, addig Mulan gondol egyet és megmenti a hazáját, ja és mellékesen összejön az egyik jóképű fickóval. Nincsen túlbonyolítva, nem a szerelmi szál a lényeg, hanem hogy Mulan képes szembeszállni az előítéletekkel és nem érdekli, hogy neki otthon kéne maradnia és fiúkat szülnie, tesz a egészre, inkább felül a lóra és megy a háborúba. De mindezek után, hogy egymaga legyőzte a hunokat, nem lett nagyképű, hanem hazatérve első dolga, hogy apjától bocsánatot kérjen, és biztosítsa arról, hogy annak ellenére, hogy férfinak öltözött és harcolt (ami ugye törvényellenes) nem hozott a családjára szégyent. Összegezve Mulan okos, becsületes, bátor, alázatos és egyedi.
Nos, félreértés ne essék, nem gondolom, hogy hasonlítok Mulanra, itt inkább egy motiváló karakterről van szó, mint a fogyni vágyóknál az "ilyen leszek" plakát.
Ajándék ötlet nekem: Motiváló plakát a falamra


Igen, tudom, hogy ez egy mese, és egyetemistaként nem kéne ilyeneket néznem, mert... mert nem. De tényleg nagy hatással volt rám, mert nagyon sok nyálas üzenetet rejt magában, mint például: "Soha ne add fel a célod!", na meg a klasszikus "Legyél az, aki lenni akarsz!" és "Ne mástól várj segítséget, de te segíts másokon!" et cetera, et cetera...



A másik dolog, ami nagyon tetszik benne, hogy nem üzen olyat, hogy egyedül semmit se érsz, csak ha van valaki melletted. Nehogy valaki egy őrült feministának gondoljon, bár jobban belegondolva ez a mese kicsit olyan hangvételű, de mindegy. A lényeg, hogy változik a világ, és egyedül is képesek vagyunk elboldogulni, igaz, hogy a másikkal a oldaladon könnyebb és kellemesebb az út, de nem kell kétségbe esni és másnak tettetni magunkat, csak hogy ne legyünk egyedül. Mert a másik megtalál, ha önmagadat adod.
Bár Mulan ugye beöltözött férfinak, szóval nem teljesen volt önmaga, de ettől szerintem eltekinthetünk, hiszen a jó cél érdekében lett transzvesztita. És a főhős, Shang mégis beleszeretett... Érdekes...



És ott van az Arielle-ek Ficánkája, a Pocachontasok Meekoja, a Jasmine-ok tigrise, ott van Mushu. Ő az a karakter, aki Mulan mellett bebizonyította, hogy ha van egy célod, akkor azért harcolnod kell.
A film elején ő csak egy "mezei házisárkány" volt, akit önszántából senki sem küldött volna, hogy megmentse a család becsületét, mert elég sok családtag köszönheti neki korai halálát. De egy baleset folytán neki kell Mulan után mennie és megvédenie a lelepleződéstől.
Ám Mushu nem áll meg ennél a pontnál, hogy elvégezze a melót, ő dicsőségre vágyik, így a új céljuk Mulannal, hogy hőst faragjanak belőle. Nem hiszem, hogy sok poént lelövök, ha elmondom, hogy sikerrel járnak.
Szóval ő is egy önértékelési zavarokkal küzdő karakter, aki a sok szerencsétlenkedés közepette bebizonyítja saját magának és a családnak, hogy attól még hogy a múltban hibát követett el, nem kell végérvényesen lemondani róla.

"The flower that blooms in adversity is the most rare and beautiful of all."

Röviden és tömören ezért is szeretem ezt a mesét, na meg azért, mert sok emléket felidéz, de leginkább mert fülbemászóak a zenék. És inkább itt abba is hagyom az áradozást, mert a végén a második rész is szóba kerülne, ami lerombolná a -nem annyira- gyönyörűen felépített érvelésemet.
Köszönöm a figyelmet a maradék egy olvasónak! (Szia, anyu!)


A képek forrása: www.weheartit.com

6 megjegyzés:

  1. Szia! Üdv nálunk! Blogolj sokat :) A Mulan meg egy jó mese. ( pedig olyan kíváncsi lettem volna, mit gondolsz a második részről...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, majd megpróbálok eleget tenni a felhívásnak, bár először azt kellene eldöntenem, hogy miről is fogok írni :) Még nem lett meghatározva a tematika, túl sok az alternatíva..

      Törlés
  2. Örülök, hogy blogolni kezdtél, nagyon tetszenek az olvasmányaid (vagy azért, mert szerettem őket a maguk idejében, vagy pedig azért, mert kíváncsi vagyok rájuk), írjál róluk sok ilyen szép hosszú bejegyzést!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Kivételes alkalom, hogy ennyit járt a szám, de igyekszem.. :)

      Törlés
  3. Hajrá Abigail, hajrá Mulan! :o)

    VálaszTörlés