2013. február 3., vasárnap

Észvesztő

Egy könyv, ami eltérít
a helyes útról...
Aki néha-néha belepillant agymenéseim írott formájába, az bizonyára tisztában van azzal, hogy szívemen viselem a Szent Johanna Gimnáziumba járó Reni életét, így nem kell rögtön agydokit hívjatok, ha megtudjátok, hogy elolvastam a hetedik részt is, az Útvesztőt. Akkor kellene, ha azt mondanám, hogy tetszett ez a könyv, és mennyire megkönnyebbültem, hogy az előző rész miatt mutatott színvonalcsökkenés (ami nulláról mínuszra esett) nem terjedt rá erre a remekműre, ami olyan jó példával szolgál az olvasóinak és nem értem, hogy miért nem írnak több ilyen könyvet.
Aki elolvassa ezt a könyvet, és nem zombimód rajong érte, szemet hunyva minden egyes kis és orbitálisan nagy hibája felett, az láthatja, hogy ez a könyv egy pofonért kiált. Minden olyan dolog, ami az előző részek javára íródott, most elveszett vagy pedig teljesen kiforgatták és rossz útmutatásként szolgál. Így a cím tökéletes (Útvesztő), bár én az "Felháborító" vagy "Hihetetlen, hogy mennyire idióta és gonosz emberek vannak ebben a könyvben" címet találóbbnak érzem.
És hogy mi ennyire borzasztó ebben a könyvben?
Inkább azt kéne kérdezni, hogy mi a jó. Mert semmi! Rendben.. Jó dolog, hogy olvasatja magát, így könnyen megszerethető a sorozat és vele együtt az olvasás is, olyan emberek számára, akik keveset vagy nem szoktak olvasni. Viszont azt a sok manipulációt -amiket igazán bénán szőtt bele a szövegbe, mégis volt valami pozitívumuk-, felváltotta az alázás. Laura megaláz mindenkit, akik nem Reni osztályába járnak, mindegy, hogy mi a bűnük, vagy hogy egyáltalán van-e bűnük, ő Reni kezébe adja azokat a mondatokat, gondolatokat, amik miatt mi is lenézzük őket, avagy felsőbbrendűnek tekintjük magunkat vagy az osztályt.
"Tréfáik" után csak a
gonosz kacaj hiányzik
*Muhahahaáá!*
És azok a dolgok, amik ártalmatlan gyerekcsínynek vannak beállítva, hát el kell mondanom, hogy bennük csak a tömény gonoszságot tapasztaltam, amik miatt több embert bántanak és megkeserítik az életüket, és miért? Mert éppen olyan kedvük van és ők mások szenvedéseit viccesnek látják. És nem elég, hogy az iskolában terrorizálják a tanárokat és a diáktársaikat, még otthonukban is zaklatják telefon betyárkodva, mert milyen vicces dolog az, ha az embert pár tizenéves kis taknyos ugratja. Meg az, hogy kizárják a teremből a tanárt, meg hogy nyilvánosan megalázzák meg ilyen dolgok.
(mini spoiler zárójelben: Dave megváltoztatta az á-sok szalagavatós kosztümjét valami ezüst, csillogós undorító dologra, hogy milyen vicces már. Hát ha jobban belegondolunk, egy ilyen kosztüm nem kis pénz, és most ezzel nem csak rákényszerítette őket, hogy egy olyan dologért fizessenek, ami nekik nem tetszik és nem ezt kérték, hanem ezzel elrontották mások szalagavatós élményét. Mert ha még azt feltételezzük, hogy Edina megérdemelte ezt.. tényleg az egész osztálynak kellene bűnhődnie emiatt? De még a bűntudat csírája sem mutatkozik meg náluk, mert jót röhögnek ezen és azt mondják, hogy "megérdemelték".)
Tényleg, eszméletlenül jó példát mutat Laura ezzel a viselkedéssel a mostani generációnak.
Az egyetlen csapat, mert a többi már
a halakkal alszik.. 
Ez inkább hasonlít egy alvilági történetre, ahol Cortez, mint maffiafőnök van jelen, és a kur.. khm.. csaja Reni, és a többiek meg a hűséges csatlósai. Így például magyarázatot nyer az a birka viselkedés, amit az osztály tanúsít Cortez (Jézusom, ilyen hülye név!!! Legyen mától Don Jani, mert ő itt a jani), vagyis Don Jani irányába. Példát ezerszámra tudnék mondani, ilyen, amikor a keringőre való tánclépést gyakorolták és csak akkor voltak hajlandóak a tanár után csinálni az első lépést, amikor Don Jani rábólintott, hogy csinálhatják, mert kegyesen megengedi nekik. Arról nem is beszélve, mikor a borítékokat húzták és a többiek csak akkor mertek húzni, miután Don Jani kihúzva a saját borítékát, egyúttal áldást adott erre a játékra.
Elképesztő ez a birka szellem! És hogy ezután az ember mit értelmez ebből? Hogy ne dönts egyedül, kövesd a tömeget, vagy inkább egy olyan embert, aki semmit sem tett azért, hogy felnézz rá! És ne próbálja senki se bemesélni, hogy ez egy igazi csapatszellem, ahol a döntéseket megbeszélik és a többség javára döntenek...
CORTEZ
Örülnék, ha megverhetném
Nem, kérem szépen, itten kemény diktatúra van! Persze, ezt az osztályból senki sem veszi észre, mert ez meghaladja az agyi kapacitásukat. Mégis mivel érdemelte ki Don Jani, hogy felnézzenek rá és vakon kövessék a parancsait? Jó tanuló? Nem! Tett olyan dolgot, (azon kívül, hogy Amerikában élt), ami miatt felnézhetnénk rá? Nem! Még csak nem is kedves! Kőbunkó, tajparaszt, aki annyira élvezi, hogy istenítik, hogy szavakba sem lehet önteni, és csak néhány kivételezett emberrel tartja be az udvariasság alapszabályait: például, hogy köszön, hogy válaszol, hogy ránéz arra, akivel éppen beszél.. És még sorolhatnám. Úgyhogy élvezi, hogy piedesztálra emeli a sok bolond, önálló gondolatoktól mentes birka, és nekem meg egyre jobban viszket a tenyerem emiatt a kis takonypóc miatt.
Reni a másik dolog, ami kiakaszt: eszméletlenül szeretne szenvedni, szinte konfliktusfüggő, ezért minden alkalmat megragad, hogy valamiből tragédiát csináljon, még akkor is, ha semmi köze hozzá. A döntésképtelensége igazából nem lep meg, mert már hozzászoktam, de az ahogyan másokat lenéz és ítélkezik felettük... Ő se különb annál az Edinánál, mert ugyanazt csinálja: minden szembe jövőt lealáz a gondolataiban, az öltözködési vagy zenei stílusuk vagy hobbijuk miatt. Na és? Semmi köze hozzá, annyi minden van, ami miatt utálhatsz egy embert, őt mégis csak ezek a felszínes dolgok izgatják, amiket nyilvánvalóan féltékenység és irigység szült.
Where pure evils were born
De persze az elrejtett manipuláció itt sem hagyott cserben, de undorító módon csinálta Laura.. Ezt elmondom, mert iszonyatosan böki a csőrömet. Reniék és a csodás csapat éppen valamit csinálnak, már nem tudom mit, gondolom éppen Don Jani cipőjét nyalják, hogy tisztább legyen, na de utána felnéz facebook-ra, mert állítása szerint már hetek óta nem nézett fel, és akkor észrevette, hogy jó néhány embernek semmi más dolga nincsen, mint lájkolgatni és posztolgatni és mennyire szánalmas dolog ez, hogy ennyire nincsen életük és hogy nevetséges és szánni valóak ezek az emberek. Azt persze a kis szeretni való drágám kifelejtette, hogy régebben ő is ennyire szánalmas ember volt, amíg Don Jani fel nem emelte khm.. ilyen irigyelni való posztra.
Most komolyan.. ez a fajta manipuláció megakadt a torkomon, mert jó, egyetértek, hogy nevelni kell az ilyen könyvekkel, és jó példát szolgáltatni, de 1. ilyen szájbarágós módon? 2. muszáj a másik tábort ennyire lealázni?
És persze logikai bakik még vannak bőven, hiszen az eddig absztinens osztály, akik még egy pohár pezsgőt is félve ittak meg, most meghazudtolva azokat az elveket, amiket pont az előző könyvben vallottak, hogy mennyire "tré" meg "gáz", ha valaki lerészegedik és iszik, a sárga földig leitta magát. Természetesen Szent Renáta és Don Jani és Eltúlzott Karakterű Kinga csak egy pohárral ittak, mert hát na. Igaz, hogy az előző részben minden egyes osztálytársuk mélységesen elítélte ezt a fajta viselkedést, és VV Virág kijelentette, hogy ő többet nem fog inni, most mégis egy napig tartó amnézia lett rajtuk úrrá. Mert természetesen szilveszterkor megint absztinensé válnak és egy pohár pezsgőnél többet senki sem iszik, csak kólát.
Kérdem én, hol van itt a logika?
Még ezernyi problémám van ezzel a könyvvel, de már így is csak egy ember lesz, aki végigolvassa, úgyhogy összegezve:
Az a hangulat, amit az első néhány kötetben megteremtett, eldurvult, már nem vicces dolgok vannak benne, hanem bántóak, az hogy Reni régen a szürke egér volt és stréber, próbálja még Laura erőltetni, hogy még mindig így van, de nem. Gonosz, számító és mindenkiről elhamarkodott véleményt formál. Próbál amerikai regény lenni, hogy beköszöntött a hírnév és a csillogás és a 12bé a sztárja az egész sulinak, és persze minden tökéletes és vicces, amit ők csinálnak, mint például a szalagavatós műsoruk, amire az egész közönség tapsolt és tombolt, míg az á-sok produkciója elcsépelt és unalmas és tiszta ciki volt.
Ez a regény, -ami egy remek alapanyaggal indult, hiszen egy sablon történetet egészen egyedivé változtatott-, ítélkező, felháborító és dühítővé változott, aminek több kára van, mint haszna.
Azonnal tedd le azt a könyvet!

Ezt még a pápa se veszi be..
U.i.: És volt benne szexuális viselkedésre nevelő manipuláció is! Kicsit hajaz a környezetvédelmis manipulációra: az eszme jó, remek gondolatok, de a kivitelezés siralmas. Gyönyörű dolog megtartani a szüzességet és várni a megfelelő alkalomra és személyre, és akkor csinálni, ha fel vagy készülve rá.. de mindenki tegye a szívére a kezét: Don Jani, a suli maffia főnöke, aki minden nőt megkaphat és egyszerűen annyira menő, hogy eldobom az eszem, tényleg várna több, mint egy évet? Úgy hogy még sugalmazni se akarja, hogy egy szinttel lépjenek tovább, teszem azt petting formájában? Na ne mááár.. És ha Reni ennyire kívánja Cortezt, -mert minden oldalon azt olvashatjuk, hogy mindig mellbe vágja, hogy milyen jól néz ki-, tényleg ennyire nem is gondol erre? Hogy még a fantáziájában sincs jelen, mikor tombolnak benne a hormonok?
Én elfogadom, hogy létezik két ilyen impotens pár ebben a fantázia világban, ahol a II. kerületi maffia irányítja egész Budapestet, de ha van itt olyan (vagyis eljutott idáig és nem unta meg a felénél a kirohanásaimat), akivel ez megtörtént, úgy hogy volt rá lehetősége, és hihetetlenül szerette azt a tökéletesen kinéző illetőt, de mégis eszébe se jutott, és a tinédzser időszakban volt ez, hát örömmel várom jelentkezését.

32 megjegyzés:

  1. :-DD szegénykém!
    de nézzük a jó oldalát: legalább a poszt zseniális :-DD

    VálaszTörlés
  2. :D Még nem olvastam egy részt se - listán van, ami elég hosszú mostanság, mint tudjuk. De ez nagyon tetszett, marha jó egy poszt. :D Szóval már csak emiatt is kíváncsi lettem. :D
    Egy csoportban agyba-főbe dicsérik. Fangörlözik, de minden korosztály fanatikus lett. :D SzJG lázban tombol az 'Olvasó-közösség' nagy része. :D
    "...két ilyen impotens pár..." XD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. @Baree: Köszi! :D Hát hajrá, szerezd be te is és merülj alá a pokol legmélyebb bugyraiba! :D Én támogatom az ötletet és érdekelne a véleményed is. :))

      @Heloise: Legalább vlmi jó is kisült belőle :) Köszi :D

      Törlés
  3. :D:D:D ez a poszt nagyon jó! a "..két ilyen impotens pár.." nekem is megragadt :D nem olvastam egy részt sem, nem is akartam, de az írásaid után tuti nem is fogok. :D
    tetszett ahogy kivesézted a könyv és az írónő hibáit. xD

    VálaszTörlés
  4. Ez a poszt fantasztikusan jó. (És igaz.) Örülök, hogy olvashattam.

    VálaszTörlés
  5. Ahoz képest, hogy ennyire nem tetszik, és ennyire gyűlölködsz rajta, még olvasod, szóóóval...:DDD

    VálaszTörlés
  6. te egy szar alak vagy.. mindenben a hibát keresed ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gratulálunk! Ön megnyerte a "legjobb érveléssel rendelkező komment" versenyt. Nyereménye egy ajándék idézet és plusz 100 IQ pont, így most már nem lesz mínuszban!
      Az ajándék idézete: "Ki szarral hadakozik, szaros lészen az maga is." (Balassi Bálint)

      Törlés
  7. Tetszik is de nem is...én az összes szjg kötete elolvastam és eddig azt hittem milyen fantasztikus ez a könyv :) és még MOST is azt hiszem :* Lainer Laura ezt NEKÜNK írta és nem pofátlanságból sem rossz índulatból ahogy te kifejezted magad!Meglepett igazán ez a bejegyzés de tudod csak annyit mondok hogy legalább 50 néződ most lemegy...(szjg rajongás,és a posztos hazugsága) okés elismerem voltak benne olyanok amik felébresztettek hogy hopp ez igaz...(a Cortezes ügy hogy mindenki pattan amit mond) ez nekem is böki a csőrömet de tudod szjger vagyok és 'leszarom' hogy ki mit gondol ez egy FANTASZTIKUS könyv. Ami a kritikát illeti nagyon nem tetszik...sajnos a könyveket te csak azért olvasod hogy találj rosszat! Volt 1 olyan könyv amit te egyáltalán ide nem raktál föl és elmondtad a kritikád...(nem hiszem)Ennyi. Ui.: L.K.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erre látom nem válaszolsz :*

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. Úgy érzem némileg sérelmezed, mert figyelmen kívül hagyják a 'hozzászólásod'. Gondolom Abigail is még csak emésztgeti a mondanivalód tartalmi mívoltját. :D Nem kötekedésképen, de ahogy végig olvastam mindenki 'véleményét', csak kíváncsiságból mit értesz azon, hogy "50 néződ most lemegy"?
      Tovább viszont én tisztában vagyok vele, hogy Abigail nem tíz, nem húsz könyvet olvasott, és korántsem ért a 'listája' végére, és nem mondanám, hogy mindegyikről rossz véleménnyel van. Sőt. De ez most nem tetszett neki, attól nem hiszem, hogy kevesebbet érne az Ő véleménye (, vagy akár a sorozat). Én még nem olvastam, DE pont emiatt a poszt miatt vettem fel az olvasandók közé...

      Törlés
  8. Jól vagy drágám? :D Abigail, majd azt is megnézném, hgy te milyen könyvet írnál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eszter Jassó... Igazad van.
      És szerintem amit írtál Abigail Philip szerintem nem igaz ^.^ lehet hogy te így látod de sokan máshogy ^.^

      Törlés
    2. Remekül vagyok, édes kis cukorborsóm, köszönöm a kérdésedet. És te?

      Törlés
  9. Egy mondat : Olvasd el a könyvet úgy hogy ne a pénzre koncentrálj -.-" "Dave megváltoztatta az á-sok szalagavatós kosztümjét valami ezüst, csillogós undorító dologra, hogy milyen vicces már. Hát ha jobban belegondolunk, egy ilyen kosztüm nem kis pénz, és most ezzel nem csak rákényszerítette őket, hogy egy olyan dologért fizessenek, ami nekik nem tetszik és nem ezt kérték, hanem ezzel elrontották mások szalagavatós élményét. " besszus, ez egy könyv!!! és nem a pénzről szól. kiváncsi lennék, hogy te mit írnál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "besszus, ez egy könyv!!!" http://25.media.tumblr.com/tumblr_lr2dgzdNS91qmk708o1_500.gif

      Törlés
  10. Vigyázz Abigail! Komoly rajongótáborba kötöttél bele! Nem elég, hogy a tábor nagy része 12-15 éves kislányokból áll, akik Barbie helyett hajlandóak voltak ezúttal könyvet venni a kezükbe, de ráadásul körülbelül csak ezt a hat vagy hét könyvet(foggalmam sincs mennyi van) olvasták el egész életükben! Ők aztán tudják mitől jó egy könyv!
    (Alig várom, hogy jöjjenek az olyan kommentek, hogy: "Egyébként én 18 éves vagyok" vagy "Amúgy én már vagy 100 könyvet elolvastam" Ezeket mindig öröm olvasni :D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos, úgy tűnik nem elég kitartóak, csak pár órás ostromot bírnak :D Nekem egyébként Dancsó Péter egyik videója jutott róluk az eszembe:
      http://www.youtube.com/watch?v=bGujXYbLd-4
      :DD

      Törlés
    2. Szóval gondolod, hogy piros parókában ülve írják ezeket a kommenteket? :D

      Törlés
    3. Hát ha már így rákérdeztél... igen, valahogy így képzelem el őket. :D

      Törlés
  11. Nagyon jól szórakoztam ezen a poszton. :) Több mindennel is egyetértek. Olvastad az utolsó részt? Ott is volt egy-két dolog, amin felhúztam magam, eléggé erőltetett volt.
    A Phoebe-s kép nagyon jó, a Jóbarátok a kedvenc sorozatom. :) Már többször is végignéztem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) Ez volt a legutolsó rész, amit olvastam a sorozatból, de kellett ezután egy kis pihenő, hogy a többit is hasonlóan nyugodt lelkiállapotban tudjam elemezni. Azóta nem tudtam rávenni magam a folytatásra, bár tervezem...
      De ha a többi rész is hasonló lesz, akkor sokkal több toleranciára van szükségem, mint hittem. (Spoilerekre nyitott vagyok, ám! :-) )
      A Jóbarátok nekem is egy örök-kedvenc, Phoebe meg főleg :) Aki a Jóbarátokat szereti, rossz ember nem lehet ;-)

      Törlés
    2. Kicsit megkésve, de jöttem válaszolni. Akkor írok pár spoilert, ami engem nagyon zavart: a nyolc/1 kötetben kiderül, hogy Renit felvették egy francia egyetemre. Szerintem itt volt a legdurvább a döntésképtelensége, már fogtam a fejem miatta. Ugyanis ahelyett, hogy szólt volna valakinek, a levelet eltette a fiókba. Persze az nem jutott eszébe, hogy akármit tesz, nem tudja az időt megállítani, egyszer úgyis el kell mondania, de nála abban sem vagyok biztos, hogy valaha elmondta volna... Kiderül korán a többiek számára is, de ez nem Reni érdeme.
      A másik dolog Reni és Cortez első együtt töltött éjszakára vonatkozik. Előtte a többiekkel voltak, rendeltek pizzát, de túl sokat. Reni és Ricsi ették meg a maradékot. Reni ideges volt az este miatt és nekem úgy tűnt, mintha egyfajta kifogásként evett volna annyit.
      Virág volt még nagyon idegesítő. Szombathelyre (!) akar menni egyetemre és úgy gondolta, hogy gyalog fog odamenni. :D Megszoktam már, hogy Virág sötét, mint az éjszaka, de ez még tőle is sok.. Igaz, hogy őt mindig vitték kocsival/motorral, de nem hiszem el, hogy 18 éves korában ne tudná, hogy van tömegközlekedés. Ami még ellentétes, hogy Virág a butasága ellenére érti, hogy kell védekezni. :D Nem nézném ki belőle.
      Azt sem értem, Karcsi miért lóg állandóan velük. Elvileg barátok, de Renin kívül mindenki piszkálja. Ő is Renit tartja a barátjának, miért nem találkoznak csak ketten? Ha a többiek a csapat tagjának tartják, miért piszkálják?
      Egyéb dolog,ami zavart: Kinga honnan tud mindent? Netán kém? :P Pl Reni leveléről is tud, pedig Reni nem szól senkinek..
      Eszembe jutott valami a birkaösztönnel kapcsolatban: ha Cortez nem lenne ott egy fontos döntés meghozatalánál, mit tennének? Simán el tudom képzelni, hogy ezt mondanák: "Várjuk meg, míg Cortez visszajön." :D
      Most nézem, kissé elszaladt velem a ló, de minél többet gondolkodom rajta, annál több hibája tűnik fel. Remélem, nem untad meg félúton. :D
      A Jóbarátokos megjegyzéssel egyetértek. :)

      Törlés
    3. Óóó, sejtettem én, hogy a folytatásban tovább fixírozzák ezt a szexuális felvilágosítás témát, de hát... ez minden képzeletemet felülmúlta :-D Már ezért is el fogom olvasni!!
      Engem ez a Virágos dolog annyira idegesít, még az első részekben vicces és aranyos is volt, de azért na... Ez már kiakasztó, hogy ennyire sötétnek van beállítva :-)
      A Cortezes részen hangosan felkacagtam :-D főleg azért, mert én is simán el tudom képzelni ezt a szituációt :-D
      Dehogy untam, örülök, hogy más is észreveszi a hibáit, amellett, hogy megvan a sorozatnak a maga bűnös élvezete :-) Bár szerintem csak teljesen lefáradt aggyal tudja az ember igazán élvezni, amikor lusta filozofálgatni a logikai ellentmondásokon :-)

      Törlés
    4. :D Kíváncsi vagyok, hogy (nem) fog tetszeni. Én most olvasom a Bábelt, de hiba volt belekezdenem, már látom.. Annyira idegesít ez a könyv, hogy azt el nem tudom mondani. Az SzJG-köteteknél az volt a jó, hogy a hibái csak olvasás után tűnnek fel, míg a Bábelnél már közben is... A főszereplő csaj annyira jellegtelen, hogy még a nevét sem jegyeztem meg. Folyton Reninek hívom. xD Egy másik szereplő jelenléte lényegtelen, idegesítő. Az egész fesztivál irreális. Ez a könyv is tele van ellentmondásokkal (lehet, hogy fel kéne adnom, hogy egy teljesen logikus történetet várjak :D). Ráadásul a főszereplő lenézi a napijegyeseket... Mert annak aztán sokkal több értelme van,amit ők csinálnak: elmennek egy hétre és egy koncertre sem mennek el.. Azt hallottam, hogy még arra sem, amiért megvették a jegyet. :D Bár itt még nem tartok, lehet, hogy a felénél félbehagyom...

      Törlés
    5. Úgy látom Leiner Laura alulmúlta önmagát :D Bár én eddig csak véleményeket olvastam a Bábelről, de ott csak jókat mondtak róla (Mondjuk az SZJG-ről is, lehet, hogy rossz oldalakon keresek a mienkhez hasonló véleményt :D ) Most rámférne egy kis röhögés, túl jó könyveket olvasok mostanában, amikről nem tudok mit írni, lehet várólistás lesz az utolsó SZJG-kkel együtt :D

      Törlés
    6. És sikerült végigolvasnod? :-D

      Törlés
    7. :D Hol olvastad, a molyon? Ott nagyon sokan szeretik.
      Miket olvasol? Én a Vének háborúját olvasom és nagyon tetszik. Imádom a főhős humorát. :) Nem vagyok nagy sci-fis, de ez nagyon jó.
      Kitartás a többi SzJG-kötethez, szükséged lesz rá. :P
      Nem, vissza kellett vinnem a könyvtárba, de nem visz rá a lélek, hogy újra kivegyem és befejezzem... Csütörtökön megláttam a polcon - kettő példány is volt belőle - és csak jól felhúztam magam.. (Meg azon, hogy ebből két példányt is vettek míg más jó könyvek nincsenek meg..)
      Egyébként LL új könyvét, az Akkor szakítsunkat még a hardcore SzJG-fanok is leszólják, szerintem itt múlta alul önmagát.

      Törlés