2012. augusztus 10., péntek

About me... (Round 2)

A díjat köszönöm Törpillának!
A szabályok változatlanok!
Csak egy maradhat!
Let's do it!
(Nem tudom, miért nyomok entert minden mondat után!)
(A felkiáltó jelet sem értem!)

1.      Kinek/minek a hatására kezdtél el könyves blogot vezetni? Mióta vezeted?

A vizsgaidőszak a hibás. Ilyenkor jönnek az ötletek, hogy csinálok egy blogot, napi 20 km fogok biciklizni, átírom a jegyzeteimet szebb külalakkal, megtanulok rajzolni/gitározni/szaxofonozni/cimbalmozni. De nővérem miatt lett ez nem csak egy kósza ötlet, hanem egy ... hát... megvalósított ötlet (most nem jut eszembe más kifejezés rá). Egyébként még újszülött blog az enyém, két hónapos sincs.


2.      A könyves blogon kívül vezetsz-e más blogot? Ha igen, milyet?

Nem. Régen próbálkoztam egy olyan bloggal, amin a saját szerzeményeim voltak, de szerencsére hamar rájöttem magamtól, hogy abba kell hagyni, ha nem akarom, hogy az olvasóim megszakadjanak a röhögéstől. Mondjuk egy depisebb napomon én jókat mosolygok rajta.

3.      E-book vagy könyv? Miért?

Mindkettő. E-book azért, mert hiába képzelem azt, nem vagyok olyan gazdag, hogy minden megkívánt könyvet meg tudjak venni és el tudjak helyezni a picúr szobám polcain, és mióta van e-book olvasóm kevesebb fa halála szárad a lelkemen. Szóval jobban alszok.
Könyv, azért mert a klasszikusokat szeretném magaménak tudni, meg az olyan igazán jó könyveket. Meg jól néznek ki a polcaimon, na!

4.       Olvasmányaid alapján melyik szereplő lenne számodra az álomtárs? Miért?

Bertie Wooster. 
Még magamat is megleptem, ezzel a kijelentéssel. De minél többet gondolkozok rajta, egyre jobban érzem, hogy ő lenne az igazi. Mert vicces, jószívű, önzetlen, hűséges, (Hugh Laurie játssza a sorozatban) és vele nem kell azon aggódnom, hogy nem vagyok elég elegáns hozzá, mert ő is tök laza. Bár szerintem első dolgom lenne kirúgni Jeeves-t mellőle. 
 Egyébként sokat gondolkoztam Rhett Butler (Elfújta a szél), Rochester gróf (Jane Eyre), Csaba (Ida regénye) és Mr. Darcy (Büszkeség és balítélet) közt. 
De erős gyanúm van rá, hogy Rhett és Rochester gróf mellett megölne a féltékenység, ezért ők kiestek. Mr. Darcy-hoz nem vagyok elég erős személyiség, Csaba meg túl makacs. 

5.      Melyik könyvet olvastad el a leghamarabb? Mennyi idő alatt?  

Nem tudom, nem szoktam nézni az időt. De talán a leggyorsabban a Janikovszky könyveket olvasom, mert rövidek és kevés szöveg van bennük. :)

6.      Idegen nyelven olvasol könyvet? Ha igen, milyen nyelve(ke)n és milyen könyve(ke)t?

Igen, néha ráveszem magam. Mivel csak angolul tudok olyan szinten, hogy megértsem egy könyvet, ezért csak az angol. De tervezek majd spanyol -nagyon rövid- könyveket is olvasni.

7.      A kötelező olvasmányokról mi a véleményed?

Tűzre velük. Mármint nem a könyvekkel van a bajom, hanem azzal ahogy rám akarták erőltetni, hogy ezt kell elolvasnod, ennyi idő alatt, és szeretned is kell, sőt még azt is megmondják hogyan értelmezzem az olvasottakat. Ha nem ez az atmoszféra lengné körül ezeket a szegény, sokak által utált műveket, akkor akár még szívesen is olvastam volna el őket. Így a legtöbbet szégyen, de el sem olvastam, mert lázadtam. De most, hogy senki sem erőlteti rám, el fogom olvasni őket becsülettel!

8.      Melyik könyv volt a legnagyobb hatással rád?

Anne Shirley regények. Rájöttem, -és ez nyálasan fog hangzani- hogy milyen szép a természet, hogy nem becsülöm meg eléggé azt, ami körülvesz. Ősszel a lehullott leveleket, télen a még érintetlen havas tájat, tavasszal a rügyező fákat, nyáron a.. őőő...khm.. akkor is biztos van valami szép. Áh! Meg is van: a napraforgó, a kedvenc virágom, az tényleg szép. A természet szeretetét adta ez a könyv, vagyis a rádöbbenést, hogy nem mindig álmodozni kell a szép tájakról, hanem alaposabban körülnézni. 

9.      Az általad legrosszabbnak vélt könyv, amit olvastál

Az Amerikai psycho. Mert unalmas volt az egész, nem emlékszem belőle másra, csak hogy a főszereplő csávónak ilyen meg olyan öltönye van, és menő bulikba jár, meg valamilyen csajjal kufircolt, és állatot kínzott. Bizonyára van valamilyen mögöttes tartalma ezeknek az unalmas részeknek, lehet ha nem általános iskolás koromban olvastam volna, hanem most megérteném a könyv mondanivalóját, de nem akarom kipróbálni...

10.  Mit gondolsz a mai fiatalok olvasási szokásairól?

Nem sokat. Én nem ítélkezek senki felett, amúgy meg én már annak örülök, ha van valakinek olvasási szokása. :)

11.  Mi alapján választod ki a következő olvasmányodat?

Hangulatfüggő. Hogy most éppen romantikára vágyom, vagy kalandra, vagy mélyenszántó gondolatokra. Néha befolyásol más véleménye is, ha valaki a fülembe ordítozva áradozik egy könyvről és pisztolyt szorít a fejemhez, hogy olvassam el, akkor nagy néha ráveszem magam, bízva a másik jó ízlésében, hogy elolvassam az ajánlott könyvet.

Mivel már volt rólam tizenegy dolog, és nem szeretek magamról beszélni, ezért ezt kihagyom. 
Na jó.. igazából szeretek magamról beszélni, főleg úgy, ha nem látom a másik ásítozásait, úgyhogy HÁ!

1. Csak és kizárólag élő vízben szeretek úszni.
2. Van két cicám: Uborka és Samu 
3. Samu cicámat (miután rájöttünk, hogy mégsem lány cica) Csavardi Samuról neveztük el.
4. Szeretnék valami szép helyen élni, mint pl. Írország, Skócia.
5. Nem szeretem a szénsavas üdítőket
6. Nem szeretek félbehagyni könyveket, csak nagyon indokolt esetben teszem ezt
7. Iszonyatosan pici a lábam, alig lehet rá találni cipőt, ezért nem szoktam sport- és tornacsukán kívül nagyon mást hordani
8. Nem szeretem a nagy tömeget
9. Nagyon befolyásolható vagyok
10. Most éppen össze kellene pakolnom a ruháimat a nyaralásra, de lusta vagyok hozzá
11. Nem tudok kitalálni még egy dolgot magamról.

10 megjegyzés:

  1. "Néha befolyásol más véleménye is, ha valaki a fülembe ordítozva áradozik egy könyvről és pisztolyt szorít a fejemhez, hogy olvassam el" - khm, csak nem rólam van szó? :-DD bár pisztoly még nem volt, de jó ötlet :-P
    Ó, és hát Bertie Wooster!! - kitűnő választás szerintem is. Bár néha túl sokat lumpol az a fickó.

    VálaszTörlés
  2. "Talán" te is megfordultál a fejemben, mialatt ezt írtam :P A pisztoly meg nem tipp volt!!
    Oh, ugyan! Na jó.. Igaz, de amíg van rá pénze, addig nincs olyan nagy gond. A legnagyobb gondom inkább, hogy Jeeves nem hagyná jóvá egybekelésünket :D

    VálaszTörlés
  3. Jöttem, láttam, olvastam, és még nyomot is hagyok. :D
    Jó fej vagyok? :$ :D

    Eszméletlen jó. :D Úgy komplette az egész blog. :) És örülök, hogy hallgattál Nővéredre, és létrejött a blog. :) Hallgatni kell a nagytesóra, mindig mondom Öcsiéknek, egyszer ha erre jársz, megerősíthetnél engem ebben. :D
    Én szerettem a saját szerzeményes blogodat is, merin olvastam is valamelyik nap a novellád. :)
    A 11. dolog rólad, a 7. ~ emlékszem, mikor ünneplőt kerestünk. majdnem a mission impossible kategória, de aztán találtunk bár nagyobbat, mint kellett volna, ha jól emlékszem...
    a 11. pont meg... hát. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán értékelem az ilyenfajta jófejségeket :D
      Csak kivételes esetekben van igazuk a nagytesóknak, de erről öcséidnek nem kell tudniuk :P Viszont a hallgatásomért cserébe minimum egy túrórudi jár! :)
      Az a cipő azóta is megvan és csak azon a bizonyos napon volt rajtam, amire vettük, ott porosodik a szekrényben a többi hasonló sorsú magassarkúval :D Egyébként, ha jól emlékszem azt a cipőt kellett kitömni százas zsepivel, hogy ne essek hasra benne :)
      Miért te tudsz mondani rólam még egy dolgot? :D

      Törlés
    2. Tudod, hogy van ez, igyekszik az ember lánya. :D
      De ezt nekik még nem kell tudniuk. :D Természetesen jár a túrórudi. :D
      Igen-igen. :D Még zsepit is szolgáltattam, a szent ügyért. :D
      Hogyne tudnék. :D Fosterék háza - bár ez lehet csak az én Sajt mániám. :D
      Vicc. :D amit talán azóta se adtál elő nekem élőben, csak elkezdtük legutóbb. :D
      "mert úgy jársz mint a nyuszika az ásóval:
      Megy a nyuszika az érdőben a rókához, hogy kölcsönkérje az ásóját. Megy mendegél, ..."
      Scherlock függőséged szerepelt már. :$
      Disney függőség?
      ...még gondolkodom. :)

      Törlés
  4. Bertie Wooster! Hurrá! Ő a gurum. :o) Egyébként Jeeves valóban nem nézné jó szemmel a románcot és ha rajta múlik, biztosan megfúrná valahogy, macskák, iskolai díjátadók és ezüst dísztárgyak kombinációjával. :-D

    Heloise, dehogyis lumpol sokat! Hát neked is mindig az orra alá kell dörgölnöd azt a szerencsétlen esetet, amikor megbírásolták a rendőrsisak ellopásáért? :-DDD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is ettől tartok, hogy Jeeves kitalálna valamit. Bár ha én is készítek egy haditervet, amivel kirúgatnám Jeeves-t.. Hmmm... Azt hiszem a tökéletes terv érdekében több halat kell ennem :D

      Törlés
  5. Anne Shirley *.* nagy kedvenc. szívfájdalmam, hogy még nem tudtam az összes kötetet megvenni, csak 3 van meg. Emilyt olvastad Montgomerytől? az is nagyon jó :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nekem sincs meg a sorozat összes része, csak az elsőt és az utolsót tudtam még csak megszerezni :) De szép lassan beszerzem majd a többit is.. Hú, nem olvastam még mást tőle, az is hasonló az Anne-hez?

      Törlés
    2. részben igen :)Emily is árva lesz- de többet nem árulok el, mert olvasva az igazi ;) én imádom. megvan mind az 5 kötet. csak ajánlani tudom.

      Törlés